1. Yagmurlama Sulama

2. Bublers Sulama

3. Damla Sulama

4. Drenaj

5. Hibe, Kredi Ve Desteklerin Takibi

    Firmamiz her türlü arazinin basinçli sulamaya uygun sekilde projelendirilmesi, arazi kesfi, fizibilite olusturulmasi, planlanmasi, anahtar teslimi yapilmasi, yapimlarinin organize edilmesi, kredi/finansman ve yatirim programlarinin yapilmasi, yönlendirilmesi, yönetilmesi isleriyle ilgilenir.

Tüm basinçli sulama uygulamalarinda;

  • Etüt
  • Proje
  • Uygulama

hizmetleri sunmaktayiz.

Yapilan çalismalar bilimsel yaklasimlar ve fen kaidelerine uygun olarak sonuçlandirilir.

Bu çerçevede, komple sulama sistemi tasarimi, bitki su tüketimi hesaplamalari, hidrolik hesaplar, pompaj tesisi ve binasi, su depolari, akilli sulama uygulamalari gb sistemi tamamlayici tüm bilesenler firmamiz tarafindan projelendirilir ve uygulanir.

Türk çiftçisine destek veren Ziraat Bankasi da çok önemli bir adim atarak modern sulama diye tabir edilen "Tarla Içi Modern Basinçli Sulama Sistemleri (Damla Sulama, Yagmurlama Sulama)" kredisini %0 faiz ile vermeye basladi.

Ayrica tarim reformu hibe destegi tutari hibe sözlesmesinde belirlenen hibeye esas mal alim tutarinin KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilir.

Hibeye esas mal alim tutari gerçek kisiler için 100.000 TL, tüzel kisiler için 200.000 TL yi geçemez.

 Basinçli sulama sistemleri

Bilindigi gibi günümüzde su kaynaklari son derece kisitlidir. Buna karsilik çesitli sektörlerdeki su kullanimi ve tarimda sulanacak alan talebi de çok artmistir.

1. Yagmurlama sulama

Yagmurlama sulama yönteminde arazi üzerinde belirli araliklarla yerlestirilen yagmurlama basliklarindan basinç altinda havaya verilen sulama suyu buradan arazi yüzeyine düser ve infiltrasyonla toprak içerisine girerek bitki kök bölgesinde depolanir. Bu su uygulama biçimi dogal yagisa benzedigi için yagmurlama yöntemi adini almistir. Suyun basliklardan basinç altinda verilmesi için basinçli bir boru sisteminin bulunmasi ve isletme basincinin ya pompa birimiyle ya da su kaynaginin yüksekte olmasi sekliyle yerçekimiyle saglanmasi gerekmektedir.

2.Bublers sulama

Bublers sulama sistemi bag ve meyve bahçeleri için uygun olup diger tarla ziraati için uygun degildir. Tabii burada sulama için agaç altinda yer açilmasi için biraz isçilik gerekir. Ayrica su verilen bölgede olusan kaymak tabakasinin kirilmasi için zaman zaman kaymak tabakasinin kirilmasi islemini yapmak gerekecektir. Sistemin esas avantaji çok düsük isletme basinciyla çalisabilmesi ve tikanabilecek ve asinabilecek herhangi bir parçasini olmamasi, diger bir deyimle son derece basit ama fonksiyonel olmasidir.           

3.Damla sulama

Damla sulama yönteminde temel ilke, bitkide nem eksikliginden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasinda az miktarda sulama suyunu sik araliklarla yalnizca bitki köklerinin gelistigi ortama vermektir. Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapilabilmektedir. Damla sulama yönteminde arindirilmis su, basinçli bir boru agiyla bitki yakinina yerlestirilen damlaticilara kadar iletilir ve damlaticilardan düsük basinç altinda toprak yüzeyine verilir. Su buradan infiltrasyonla toprak içerisine girer, yerçekimi ve kapillar kuvvetlerin etkisi ile bitki köklerinin gelistigi toprak hacmi islatir. Baska bir deyisle, bu yöntemde genellikle alanin tamami islatilmaz. Bitki sirasi boyunca islak bir serit elde edilir ve bitki siralari arasinda islatilmayan kuru bir alan kalir. Böylece, mevcut sulama suyundan en üst düzeyde yararlanilir. Damla sulama sistemi sabit sistem biçimindedir. Sistem unsurlari, sulama mevsimi boyunca ayni konumda kalirlar. Ancak, sulama mevsimi sonunda bazi unsurlar araziden kaldirilir.

Damlama sulama, neden önemli

 Son günlerde sik sik gündeme getirilen küresel isinma ve iklim degisikligi sonucu ortaya çikan biyolojik ve hidrolojik kurakliga hepimiz sahit oluyoruz. O zaman su kaynaklarimizi verimli kullanmak ve korumak mecburiyeti ortaya çikmaktadir. Kurakligin önüne geçmenin tek yolunun suyun dogru kullanimidir. Suyun dogru kullanimi için gerekli olan modern tarimsal sulama sistemi ise damlamadir.

 

1 dekar büyüklügündeki bir arazide gerçeklestirilen patates üretimindeki

karsilastirmali üretim maliyetleri su sekildedir.

 

1) Harcanan Su Miktari Açisindan;

 

 

Harcanan Su Miktari Açisindan(Ton)

Yüzeysel Sulama

689

Damla Sulama

249

Fark

440

 

2) Harcanan Enerji Bakimindan;

 

Harcanan Enerji Açisindan(Kw)

Yüzeysel Sulama

1103

Damla Sulama

398

Fark

705

 

Drenaj

Drenaj, yesil alan bitkilerinin kök bölgesindeki asiri suyun uzaklastirilmasi islemidir. Degisik etkilerle yüzeyde biriken sularin hemen drene edilmesi, yesil alan potansiyelini maksimum düzeyde ortaya çikarmak açisindan büyük deger tasir. Bu gerçeklesmez ve alani su basar ve uzun süre su birikimi devam ederse, çim bitkilerinin kökleri siglasir ve zayiflar, giderek bitkilerin toprak üstü organlari da zayiflar, hastaliklar artar ve toprak sikismaya uygun bir yapi alarak havalanmasi azalir. Ayrica iyi derene olmayan ve sürekli islak kalan topraklar ilkbaharda geç isinacagindan, yesil alanin ilkbahar gelismesi geriler ve görüntüsü de niteliksiz olur.

Drenajin amaci;

  • -sulama suyunu (15-20 lt m2)
  • -taban suyunu
  • -yagis suyunu ortamdan uzaklastirmaktir.


Paylaş: